Se incarca pagina ...

În vizită la Fabrica de Tramvaie Arad şi la West TV

C.N. Vasile Goldis

În „Săptămâna Altfel” noi, elevii clasei a XI-a C însoţiţi de domnul diriginte, prof.dr.Marius Lazea şi doamna laborant Monica Kocsis, am vizitat Fabrica de Tramvaie Arad şi Televiziunea „West TV”.

Fabrica de Tramvaie face parte din cadrul SC ASTRA Vagoane Călători SA, Sector II şi este situată pe Calea Victoriei, în locul fostei Uzine de Strunguri „Aris”. Aici, arădenii produc unul dintre cele  mai moderne şi economice tramvaie din lume.

După instructajul protecţiei muncii am intrat în hala de montaj final, unde sunt asamblate componentele tramvaielor. Carcasa propriu-zisă este din fibră de sticlă şi este confecţionată în altă parte, aici se aduce în starea finală.

Tramvaiele fabricate aici fac parte din categoria mijloacelor de transport ecologic, au podeaua complet coborâtă, sunt dotate cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi, cărucioare pentru copii şi zonă de acces fără bare, climatizare în funcţie de anotimp, iar din punct de vedere energetic, sunt cele mai economice tramvaie cunoscute.  

În hala care în exterior este în culorile albatru-portocaliu am vazut două tramvaie în stare finală, chiar îaninte de primul rodaj, model „Imperio”, unul de culoare verde şi unul de culoare mov.

În funcţie de numărul de module, „Imperio” poate transporta 168 sau 240 călători.

În concluzie, Fabrica de Tramvaie Arad este o fabrică nouă, modernă, cu utilaje şi aparate ultramoderne, de ultimă generaţie şi este o mândrie a Aradului.

În continuare am fost conduşi la etajul patru al clădirii unde sunt situate birourile Fabricii de Tramvaie şi clasele Şcolii Postliceale Particulare ale SC ASTRA Vagoane Călători SA, la cunoscuta televiziune arădeană „West TV” care este patronat de  SC ASTRA Vagoane Călători SA.

Aici am putut vedea sala de emisie, dotată cu o mulţime de aparate, ecrane, un pupitru de comandă. Această cameră de emisie este despărţită de studioul binecunoscut al „West TV” cu un perete de sticlă transparent. Studioul este protejat fonic, are pereţii tapiţaţi în diferite modele, colţul cu birorul roşu cu alb şi acea imagine cu vederea din centrul Aradului şi câteva camere de filmare speciale.

Unele fete au putut exersa filmarea „în direct” prin citirea unei ştiri, iar noi am avut ocazia să vedem cum se poate realiza emisia ştirilor din „West TV”.

Mulţumim Conducerii SC ASTRA Vagoane Călători SA Sector II – Fabrica de Tramvaie Arad şi Conducerii Colegiului Naţional „Vasile Goldiş” Arad pentru posibilitatea acestor vizite inedite.

                                                                                                              Pantea Alexandra, clasa a XI-a C

                                                                                                              Lab. Kocsis Monica

Galerie de imagini