24 Ianuarie 1859

24 Ianuarie 1859

Unirea Principatelor Române, cheia de boltă a națiunii române.

Paginile istorie noastre s-au oprit azi la 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Tării Românesti în zilele de 5 și 24 ianuarie 1859. A luat naștere Statul Național Român modern, denumit în documente oficiale din 1862-România, cu capitala la București.

Unirea Principatelor Române a fost favorizată de factorul extern determinat de redeschiderea crizei orientale în urma căreia Țările Române au intrat sub garanția colectivă a Puterilor europene care în urma rezultatelor exprimate de națiunea româna în privința Unirii au decis statutul politic al Țărilor Române sub denumirea de Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești nespecificând dacă acestea sa fie conduse de unul și același domnitor. Mișcarea unionistă din Moldova și din Țara Românească l-au desemnat pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două tări românesti, încălcând decizia Puterilor europene. Noul stat românesc, a stat sub semnul reformelor înfăptuite de Alexandru Ioan Cuza, care au modernizat tara, pregătind calea spre obținerea independenței și a unirii celei Mari din 1918.

Alexandru Ioan Cuza a rămas în istoria noastră ca Domnul Unirii Principatelor Române, a României moderne.

Ca în fiecare an, în preajma zilei de 24 Ianuarie, profesorii și elevii C.N.V.G. din Arad au sărbătorit unirea Principatelor române. Acțiunea a debutat cu intonarea imnului național, urmat de discursurile prof. Leucuția Alexandru, care le-a vorbit despre națiune, urmat de prof. Mihoc Ștefan Marcel care a prezentat etapele realizării Principatelor unite, și de prof. Biro Cerasela, care le-a precizat reformele înfăptuite de Cuza. După spiciurile profesorilor, corul școlii condus de prof. Lazăr Cristina a cântat Hora unirii și mai multe cântări patriotice. În final, doamna director Ioja Petronela a subliniat importanța evenimentului pentru conștiința națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *