Noaptea Cercetatorilor 2022

Magie sau știinţă?

Minihidrocentrala, Robotul RO057 sau baloanele magice sunt doar câteva dintre noutățile prezentate la evenimentul ,,Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022” de către Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad. Presa a sensibilizat deja publicul larg precizând că: „Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare. Anual, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele. De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni în 2005 și până acum, milioane de vizitatori au intrat în legătură cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Evenimentul atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori din Europa și nu numai.”1

Pe scurt, anul acesta, la Arad, Evenimentul ,,Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022” a avut loc la Atrium Mall, etajul II, vineri în data de 30 septembrie 2022.

Colegiul Naţional „Vasile Goldiş” Arad răspunde mereu afirmativ acestei invitaţii şi prezintă întotdeauna lucrări şi obiecte deosebit de atractive. Este remarcat, de pildă, cu deosebit interes mereu, Robotul RO057 al CNVG, realizat de către elevii Cercului de Robotică al şcolii sub atenta coordonare a doamnei profesor Bodea Ana-Carla.

De asemenea, lucrările din domeniul fizicii, prezentarea „echilibrului”, a baloanelor care nu se sparg nici pe patul de cuie si nici trase pe beţe de lemn, iluziile optice şi multe alte lucrări interesante atrag anual vizitatorii de toate vârstele. De menţionat este faptul că toate materialele sunt originale, autentice, confecţionate de către creativii și pasionații elevi de la „Goldiş”…

Pe de altă parte, „Sanitarii Pricepuţi”, coordonați de către doamna profesor Stan Sănuţa-Simona, au prezentat la rândul lor aplicaţii de acordare a Primului Ajutor, realizând pe viu măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului, a saturaţiei în oxigen – informații actuale şi foarte căutate în ultima perioadă, după pandemie.

Mulțumim pe această cale doamnei director Ioja Petronela-Angela şi întregii conduceri a CNVG, care susţin mereu activităţile extraşcolare ale Catedrei de Ştiinţe şi ale Cercului de Robotică, ca și doamnelor prof. Lazăr Gabriela Carmen (profesor Fizică) şi prof. Bodea Ana-Carla (profesor Informatică) – principalii coordonatori ai acestei activităţi; mulțumim elevului Balog Krisztian, XIIA pentru confecţionarea şi prezentarea minihidrocentralei, elevei Bulzan Bianca-Diana, XIIA – diriginte prof. Şoica Codruţa-Alina, pentru prezentarea excepţională a „baloanelor magice” care a atras majoritatea juniorilor prezenţi la eveniment, elevilor de la Cercul de Robotică care se dovedesc mereu la „înălţime”, ca și remarcabilului elev Guran Alexandru-Emanuel, XIIE, unul dintre cei mai buni prezentatori ai şcolii și, deopotrivă, un tânăr pe care ne putem „baza” întotdeauna…

Mulţumim, de asemenea, tuturor organizatorilor: doamnei prof. Mihalcsik Aneta (profesor Fizică la Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad) pentru îndrumare, Atrium Mall Arad pentru locaţie şi tuturor celor care ne-au ajutat în desfăşurarea acestui educativ și frumos eveniment.

1Sursa https://www.noapteacercetatorilor.eu/

Laborant Kocsis Monica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *