ERASMUS+

Creating Leading-edge Innovations for Mitigating And Tackling the Effects of Climate Change

2024

                Proiectul Erasmus „Creating Leading-edge Innovations for Mitigating and Tackling the Effects of Climate Change” se va desfășura în perioada aprilie 2024-iulie 2025 în școala noastră. Celelalte țări partenere sunt Olanda, Turcia și Grecia. Proiectul se adresează atât elevilor cât și profesorilor iar mobilitățile se vor desfășura pe parcursul anului școlar 2024-2025.  

            „The Paris Agreement” este un acord internațional la care au aderat 197 de țări pentru a viza consolidarea răspunsului global la amenințarea reprezentată de schimbările climatice. Scopul său este limitarea încălzirii globale sub 2% sau 1.5 grade Celsius pentru a impiedica o criză internațională.

            De asemenea, Uniunea Europeană a ratificat “Planul Verde European” pentru a putea deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și pentru a ajunge la zero emisii nete de gaze de seră până în 2050 și care să ducă la o transformare ecologică, socială și economică a întregului continent. După cum se menționează și în acord, „tehnologiile digitale” joacă un rol major în atingerea acestor deziderate. Prin urmare, transformarea digitală a devenit nu doar imperativă, ci a impus noi scopuri de sustenabilitate.

            Pornind de la aceste premise și în urma unor sondaje de opinie și a rezultatelor unor proiecte e-Twinning, proiectul de față își propune conștientizarea elevilor, a profesorilor și a comunității locale și promovarea unor idei pentru combaterea schimbărilor climatice. Printre scopurile de bază ale proiectului se numără examinarea impactului schimbărilor climatice, oferirea de soluții sustenabile, examinarea rolului pe care tehnologia îl joacă în combaterea schimbărilor climatice și explorarea modului în care aceasta le poate combate și, nu în ultimul rând, alinierea cu “Acordul de la Paris” și cu „Planul Verde European”.

            Proiectul își propune să desfășoare următoarele activități:

  1. Examinarea politicilor de reciclare sustenabilă – modelul 3R;
  2. Analizarea cauzelor și consecințelor schimbărilor climatice;
  3. Studierea impactului pe care îl va avea inteligența artificială asupra schimbărilor climatice;
  4. Crearea unor tehnologii inovatoare pentru a preveni schimbările climatice cu ajutorul rezultatelor obținute în cadrul activităților noastre.

            Rezultatele așteptate în urma desfășurării proiectului sunt următoarele:

  1. Conștientizarea elevilor, profesorilor și a comunității locale;
  2. Analizarea modului în care tehnologia poate minimaliza daunele produse asupra mediului înconjurător;
  3. Examinarea felului în care tehnologia poate fi folosită pentru a preveni schimbările climatice și protejarea mediului înconjurător;
  4. Diseminarea informațiilor prin intermediul canalelor de presă locale, e-Twinning, social media și alte forme de comunicare;
  5. Crearea unor tehnologii inovatoare și platforme digitale care să ofere soluții pentru autoritățile locale, universități, ONG-uri și cei care au putere decizională.

− prof. Belei Cristina Ligia

Sari la conținut