Mobilitate Italia, Reggio Calabria
În perioada 17-21 noiembrie 2019, o delegație a școlii noastre, formată din profesorii Ioja Petronela, Bodea Carla, Savulov Simona, Aldescu Mirela și Belei Cristina, a participat la prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus A School 3.0 care s-a desfășurat în Italia, Reggio Calabria. Acest proiect este axat pe robotică, gândire computațională și coding precum și pe modalitățile de implementare la nivel interdisciplinar. În afară de România, celelalte țări partenere în proiect sunt Italia, Grecia (care este și coordonatoarea proiectului), Polonia și Turcia.
În prima zi profesorii participanți au fost introduși în lumea fascinantă a roboticii și a aplicabilităților sale pedagogice. În mare parte, s-a lucrat în laboratorul de informatică al școlii. A doua zi a avut loc un curs intensiv de instruire în SCRATCH și fiecare participant a trebuit să creeze propriul său joc video.
În a treia zi s-au prezentat instrumente noi de programare și îmbinarea lor cu SCRATCH iar produsul final a fost crearea unor proiecte proprii. Urmatoarea zi a cuprins realizarea unor aplicații pentru telefon și implicațiile pedagogice ale folosirii lor. În ultima zi, cursul s-a axat pe gandire computațională și aplicare transdisciplinară a acestor abordări.
Calendarul activităților a cuprins și scurte vizite culturale precum și incursiuni în natură. De asemenea, experiența culinară oferită de gastronomia italiană a fost una desavarșită. Gazdele noastre de la Instituto Istruzione “Augusto Righi,” Reggio Calabria, s-au asigurat nu doar de faptul că ne vom lărgi orizontul în privința roboticii ci ne vom bucura și de ospitalitea și căldura localnicilor.
− prof. Belei Cristina Ligia
Imagini
Mobilitate Turcia, Istanbul
În perioada 14-20.11.2021 a avut loc cea de-a doua mobilitate a proiectului Erasmus, A school 3.0. De această dată, activitatea de învățare s-a desfășurat în Turcia, Istanbul. Profesorii participanți au fost Ioja Petronela, Aldescu Mirela, Bodea Carla, Belei Cristina și Șoica Codruța.
Pe parcursul acestei perioade de instruire, activitățile de învățare au fost centrate pe folosirea unei imprimante 3D și tehnologiile adiacente precum și pe modalitățile de implementare în curriculum-ul școlar.
În prima zi s-a prezentat o astfel de imprimantă, modalitatea de funcționare, părțile componente și s-a subliniat importanța folosirii ei în domeniul educației. A doua zi fiecare participant a învățat să asambleze și să dezasambleze componentele imprimantei și să opereze imprimanta. În a treia zi profesorii au învățat cum să folosească programul Simplify3D, să creeze un design și să îl printeze cu ajutorul imprimantei 3D. A patra zi a fost dedicata programelor Tinkercad și Solidworks. Cu ajutorul acestora, participanții au învățat să creeze și să printeze diferite modele. Ultima zi a cursului s-a axat pe partea de hardware a imprimantei și a procesului mecanic de funcționare.
Pe lânga activitățile mai sus menționate, organizatorii au oferit participanților o adevărată incursiune culturală și gastronomică în Istanbul.
− prof. Belei Cristina Ligia
Mobilitate Krosno, Polonia
În perioada 28.03-01.04. 2022, delegația română formată din profesorii Carla Bodea, Șoica Codruța, Hanțiu Adrian, Mihaela Nicola și Craivan Camelia au reprezentat Colegiul Național “Vasile Goldiș” în cadrul proiectului Erasmus+ “ A School 3.0” în Krosno, Polonia.
Schimbul de experiență al profesorilor a debutat luni cu o vizită la Glass Heritage Museum care reprezintă cel mai mare centru de producție de sticlă și fibre de sticlă din Europa unde arta suflatului in sticlă este la ea acasă cu o tradiție de aproape 5 secole. Ziua a continuat cu vizitarea școlii gazdă și in special a laboratoarelor și a tehnologiei din dotare. Prima zi s-a încheiat cu o cină festivă din partea școlii care s-a ridicat la înălțimea reputației de gazdă primitoare.
În ziua următoare profesorii participanți au luat parte la câteva activități practice în laboratorul de informatică al școlii implementând activitățile descrise în proiect și apoi au vizitat împrejurimile pitorești ale orașului medieval în care se află școala.
Miercuri s-au continuat activitățile de învățare pe marginea proiectului „A School 3.0” aprofundând atât partea teoretică referitoare la construirea de roboți cât și cea practică, profesorii învățând să „sudeze” împreună diferite componente după cum reiese din pozele atașate. Punctul culminant al zilei a fost vizita la „The Subcarpathian Museum” din Krosno, un punct de referință pentru regiune atât din punct de vedere istoric cât și arhitectonic.
Joia a fost dedicată exclusiv activităților culturale prilejuite de vizitarea Muzeului în aer liber din Sanok (echivalentul Muzeului Satului Românesc), o perlă a folclorului și arhitecturii poloneze.
Galeria Beksinski a fost următorul punct de atracție de pe lista zilei și, cu siguranță, nu a dezamăgit prin colecțiile sale impresionante ale artiștilor contemporani, fiind cea mai mare galerie de acest gen din lume.
Ziua s-a încheiat cu o cină în tipica tradiție poloneză, cu multă voie bună și bucate alese.
Ultima zi a mobilității transnaționale a fost dedicată vizitării Cracoviei care, evident, nu putea lipsi din palmaresul incursiunii noastre în Polonia. Fascinantă din toate punctele de vedere, fosta capitală poloneză ne-a încantat atât simțurile estetice cât și pe cele gastronomice. Aceasta a fost și ziua în care ne-am luat rămas bun de la partenerii polonezi, turci și italieni de care ne leagă nu doar un cald sentiment colegial ci și o sinceră prietenie.
− prof. Belei Cristina Ligia
Imagini
Mobilitate România, Arad
Luna mai a anului 2022 a repreprezentat încununarea eforturilor Colegiului Național “Vasile Goldiș” ca partener în proiectul transnațional „A School 3.0”, 2019-1-EL01-KA229-062930_3. A fost luna în care elevii și personalul liceului au găzduit delegațiile celor 4 țări partenere (Italia, Grecia, Turcia și Polonia) și în care ospitalitatea românească a fost la înălțime.
Prima zi, 9 mai (în mod fatidic și Ziua Europei), a debutat cu primirea delegaților și sărbătorirea diversității culturale, etnice și lingvistice a tuturor participanților. Fiecare țară a purtat costumele sale populare specifice. Toți profesorii CNVGA au purtat straie tradiționale: ii și fuste sau brâuri brodate în stil popular. De asemenea, invitat la ceremonie a fost și Ansamblul de dansuri populare din Vladimirescu care a încântat auditoriul nu doar prin horele tradiționale ci și cu straiele vechi de aproape un secol. A fost un adevărat festin pentru ochi!
La deschiderea oficială a proiectului a participat dl. inspector școlar general Marius Gondor, dl. primar Călin Bibarț, inspector școlar pentru proiecte dna profesor Avacovici Adina, cadre didactice din CNVGA și liceele partenere sub „patronajul” directorului CNVGA, prof. Ioja Petronela.
După un tur al orașului și al școlii, ziua s-a încheiat cu o savuroasă masă tradițională pe malul Mureșului la restaurantul „Rațio” unde invitații au fost încântați de gastronomia locală.
Restul săptămânii s-a concentrat pe activitățile specifice proiectului: vizita la UAV pentru o incursiune în laboratorul robotic pentru schimbările climatice, turul ghidat al Timișoarei care a cuprins vechile clădiri restaurate, Muzeul Satului, Piața Operei, Piața Unirii, etc.
Prezentarea Clubului de Robotică a CNVGA a fost unul din punctele culminante ale săptămânii. Invitații au fost plăcut surprinși de tehnologiile folosite și de palmaresul echipei noastre de robotică. De asemenea, echipele celor 5 țări au lucrat în laboratorul de informatică pentru realizarea activităților incluse în proiect. CNVGA a fost responsabil pentru partea de demonstrare a platformei Arduino și folosirea roboților în educație, designul și încorporarea circuitelor TinkerCad, construirea și programarea unui robot. Sub atenta îndrumare a dnei profesor Bodea Carla, toti participanții au reușit să ducă la bun sfârșit sarcinile de lucru.
Vizitele de lucru din timpul zilei s-au încheiat de fiecare dată cu câte o cină îmbietoare care a fost fundalul perfect pentru legarea unor prietenii și depănarea de povești „profesorești”. Oaspeții noștri au fost încântați de peisajele încântătoare din jurul cramelor arădene și au fost cuceriți de vinurile și bucatele tradiționale. La cina finală oaspeții au lăudat la unison ospitalitatea românească și și-au mărturisit dorința de a se reîntoarce pe meleagurile noastre. Putem spune că a fost o experiență memorabilă, încărcată de emoții și experiențe academice și culturale de neuitat!
− prof. Belei Cristina Ligia